Reklama
 
Blog | Daniel Kajpr

Jak dál?

O tom, že politika je u nás na velmi špatné úrovni a celkový stav naší společnosti a ekonomické zdatnosti jsou do velké míry odrazem této totální dekadence, která nás řídí, nemůže být pochyb. I když bych tuto vládu nerad jakkoli hájil, už jenom právě pro jejich neschopnost komunikace, prezentace a veškerý um znechutit celou společnost, nemůžeme jim upřít, že byla u zrodu velké změny v naší společnosti.

Razie?!?

Když došlo ve čtvrtek k oné slavné razii, bylo jasné, že nepůjde o nic malého ba naopak. Týden po razii se ale vše jeví, jakože to, co by mělo být to nejdůležitější, se prostě totálně vytratilo. Jestliže vše začalo kvůli třem významným lobbistům a kmotrů Hrdličkovi, Rittigovi a Janouškovi a pouze náhodou policie narazila na paní Nagyovou a spol., pak se jeví, jako naprosto nepochopitelné proč ve vazbě zatím skončili jen ti sekundární aktéři. Aniž bych měl potřebu jakkoli útočit na policii nebo na státní zástupce, ale jako člověku s trochou selského rozumu, který ví, kolik je jedna a jedna a dokáže si spočítat, že pokud mám primární zájem, pak zatknu a vyslýchám nejprve jej a jako o třešničku na dortu se postarám o můj úlovek sekundární. Ale jak je možno vidět, u nás se děje naprostý opak. Lobbisté o všem evidentně viděli, vše stihli ukrýt, odjeli do ciziny a po velké bouři, kdy už se pozornost médií strhla na produkt sekundární, který je mediálně více sexy, se mohli v klidu vrátit do svých hnízdeček, a nerušeně pokračovat…

Deal nebo trafika?

Reklama

Trafiky pro tři slavné poslance, kteří za svojí „názorovou čistotu“ obdrželi své trafiky, není výjimečný ba naopak. Patří mezi jednu z tradičních praktik politické „kultury“, není neobvyklý ani mimo ČR, není to však něco, čím by stálo za to se chlubit, nebo vystupovat veřejně. Jak vidno toto se úplně nepovedlo. Je dobře, že policie si tohoto všimla a začala konat. Avšak jako studentovi politologie mi to, promiňte, přijde jako mnohem méně závažné než případ tří lobbistů, podnikatelů. Stále tomu není dobře rozumět, stejně jako nulové komunikaci ze strany vyšetřovatelů.

Král Zeman

A teď pád vlády. Přichází královský moment. Zeman má konečně moc. Neodvážil bych se položit jakoukoli konspirační teorii, ale pokud je někdo teď nesmírně šťastný, je to on. On je vozka, co drží otěže. Jmenovat premiéra je totiž pro něj klíč ke všemu a on jediný disponuje tímto ústavním právem. Předčasné volby jsou nepřijatelné podle něj z důvodu vysoké ceny, (premiér dolních deseti milionů myslí na obyčejné lidi přece) ale důvod je úplně jinde. Při předčasných volbách by Zemanovci neuspěli, nutné kroky uvnitř ČSSD Zeman ještě nestihl učinit a ČSSD by z voleb vyšla natolik silná, že by Zemana mohla odstavit do funkce sekundární exekutivy.

Co teď?

Nejlepší by byla pro Zemana úřednická vláda, nejideálnější způsob připravit si živnou půdu. Je to vlastně ještě čistší způsob extrémně špinavé hry, než byla opoziční smlouva. Premiér dle gusta prezidenta loutkově jmenuje jím vybrané ministry, ti pak připraví vše do řádného termínu voleb. Nebude tu žádný protivný Schwarzenberg, který by blokoval velvyslance Remka, či velvyslankyni Klausovou. Nebude tu žádný protivný Kalousek či Kuba, který by přeci jen neotevíral dokořán dveře ruským firmám na dostavbu Temelína (mysleme na Lukoil!) A do toho lid má úřednické vlády rád! Podle průzkumů mnohdy vycházely jako nejoblíbenější, protože jsou výsledkem velkých politických her a jejich „činy“ se dějí zásadně na pozadí. Stačí vzpomenout na Fischerovu vládu.

Proč?!

Ano, naše situace zdá se horší než kdykoli jindy. I když tato vláda byla opravdu hrozná v mnoha věcech, teď nás velmi pravděpodobně, obávám se, čekají věci mnohem horší. Bylo by zbytečné předbíhat. Ale pokud bylo někdy třeba mít strach, je to teď. Proč jsou lobbisté na svobodě? Proč vše vyšetřuje olomoucký státní zástupce, když v Praze je Bradáčová? Proč Zeman nevyslyší svého levicového voliče po předčasných volbách? Proč to Němcová vzala? Balí už Livia kufry? Jsme justiční stát? Proč máme ve sněmovně sedm nezařazených poslanců z toho dva v base? Proč se u nás může leccos? Co teď dělá Rath? A co Klaus, leští si chilské pero? Pomůžou nám volby? Budou vůbec nějaké? Proč nikdo nedemonstruje? Proč je takový vedro? A proč si radši neužívám prázdniny? Má někdo odpověď?

Sílu s námi!